Ruiskuvaluprosessilla valmistetaan muovituotteita. Käyn tässä lyhyesti läpi prosessiin tarvittavat laitteet ja investoinnit. Tuotekohtaista muotin hintaa en tässä yhteydessä huomioi.

Ruiskuvaluprosessi ja laitteisto

Muovituotteiden valmistamiseen ruiskuvalulla tarvitaan muotti, ruiskuvalukone ja muutamia apulaitteita. Yleisimmät apulaitteet ovat:

  • muoviraaka-aineen kuivauslaitteisto
  • muotin temperointilaitteet
  • robotti muovituotteen käsittelyyn
  • kuljetushihna

Ruiskuvalukoneita on erikokoisia ja koneen koko määritellään sulkuvoiman perusteella. Koneen sulkuvoima tarkoittaa voimaa, jolla ruiskuvalukone pystyy pitämään muottia suljettuna, kun muottiin ruiskutetaan sulaa muovia. 100tn koneen sulkuvoima vastaa sitä, että muotti pidetään suljettuna 100.000kg:n painon avulla.  Käytännössä suurempi sulkuvoima tarkoittaa, että koneella voi tehdä isompia kappaleita tai muotissa voi olla enemmän pesiä.

Pienet ruiskuvalukoneet ovat sulkuvoimaltaan 20-100tn:a, keskikokoiset 100-300tn:a ja suuret 300-2000tn:a. Ruiskuvalukoneen fyysiset mitat kasvavat sulkutonnien mukana.

Saksalainen ruiskuvalukone

Kuva 1. Saksalainen ruiskuvalukone

Ruiskuvalukoneen hinta

Pienet ruiskuvalukoneet maksavat 30-70t€, riippuen koneen koosta, valmistusmaasta ja varusteista. Kiinalaiset ruiskuvalukoneet ovat edullisempia kuin eurooppalaiset koneet. Nykyään kiinalaisten koneiden laatu ja käytettävyys alkavat olla riittävällä tasolla, joten mielestäni kiinalaisissa koneissa on paras hinta/laatusuhde. Keskikokoiset ruiskuvalukoneet maksavat 50-100t€ ja suuret koneet 75-200t€.

Apulaitteiden hinnat

Kuivaimet, temperointilaitteet ja hihnakuljettimet maksavat tyypillisesti 2-10t€/laite. Muovikappaleen käsittelyrobotti on apulaitteista selkeästi kallein investointi. Robotit maksavat 10-30t€ pienille ja keskikokoisille ruiskuvalukoneille. Isommille koneille on robottikustannuskin suurempi.

Robotin hinta on merkittävä lisäkustannus, joten yleensä ruiskuvalajalla ei ole robottia jokaisella ruiskuvalukoneella, ehkä tyypillinen kattavuus on 30% koneista. Mielestäni nykyaikainen laadukas ruiskuvalu edellyttää robotin käyttöä, joten kaikkiin uusiin ruiskuvaluinvestointeihin pitäisi sisältyä myös robotti.

Yhteenvetona voisin todeta, että modernin ruiskuvalusolun kokonaisinvestointi laitteiden osalta on 75-125t€.

Robotti

Kuva2. Ruiskuvalukoneen päälle asennettu robotti

Soita minulle,
niin käydään hommaa yhdessä läpi

Mika Könönen
050 5689285
mika.kononen@greenfox.com