Muovit ovat olleet hyvin paljon esillä erilaisissa lehtijutuissa, uutisissa ja keskusteluissa. Sävy on lähes poikkeuksetta ”muovi on paha”, ”meret ovat muoviroskaa pullollaan”, ”muovi on kiellettävä kokonaan” ”hengitysilmassakin on jo muovia” jne.
Muovin ympäristöherätys vaikuttaa asiakkaisiimme siten, että lähes aina uuden tuotteen kohdalla keskustelemme myös ympäristöarvoista: ”Tämän muoviosan pitäisi olla ekologista muovia”. Toive on hyvä ja johtaa kysymykseen: ”Mitä ekologisuus tarkoittaa sinulle?”.
Kaksiosaisen blogin ensimmäisessä osassa käsitellään ympäristöystävällisiä muoveja.
Jälkimmäisessä osassa käsitellään ekologisuutta elinkaaren näkökulmasta.
Biomuovit
Usein keskustelu alkaa biomuoveista.
Biomuovit jaotellaan biopohjaisiin ja biohajoaviin.
Biopohjaiset muovit tehdään osittain tai kokonaan uusiutuvista luonnonvaroista.
Kaikki biomuoveiksi kutsutut muovilaadut eivät ole biohajoavia.
Biohajoavat muovit hajoavat vedeksi, hiilidioksidiksi sekä biomassaksi, ainakin teollisuuskompostorissa. Nämä valmistetaan uusiutuvista luonnonvaroista tai öljystä.
Biomuovilaatujen käyttökohteet ovat vielä varsin rajoittuneita ja valmistusprosessi on kallis, joten raaka-ainekin on kallista. Yleensä myös kallis valmistusprosessi ei itsessään ole ekologinen, vaikka lopputuote olisikin sitä.
Muovin kierrätys
Muovien kierrätys on viime aikoina lisääntynyt. Muovinkeräyslaatikoiden sisältö menee suurelta osin energiantuottoon eli poltettavaksi. Valitettavasti vain pieni osa kuluttajapakkauksista saadaan hyödynnettyä. Käytännössä ainoastaan teollisuuden valmiiksi muovilaaduittain lajiteltu jäte voidaan uusiokäyttää muovituotteiden valmistukseen. Silloinkin kyseessä on tuotteet, joilla ei ole muoville erityisiä vaatimuksia. Tyypillisiä kierrätysmuovituotteita ovat roska-astiat, muovipussit, rakentamisessa käytettävät suojaputket jne.
Kierrätysmuovituotteen tunnistaa monesti väristä, joita ovat musta, harmaa, ruskea ja muut sameat värit.
Kuten arvata saattaa, ei vielä olla perillä, oikeastaan ei ole edes aloitettu keskustelemaan todellisesta ekologisuudesta.